Matkustaminen euroopassa 2024

Matkustaminen

Maanteitse

Yhdessä EU-maassa myönnetty, voimassa oleva ajokortti tunnustetaan kaikkialla EU:ssa ja lisäksi Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Myönnettävät uudet ajokortit ovat muovikortteja, joiden malli on standardoitu koko EU:n alueella. Ajoneuvon kuljettajalla on useimmissa maissa oltava mukanaan voimassa olevan ajokortin lisäksi ajoneuvon rekisteriote.

Muiden kuin EU:n kansalaisten kannattaa selvittää, tarvitsevatko he kansainvälisen ajoluvan voidakseen ajaa siinä EU-maassa, johon ovat matkalla, etenkin jos he aikovat vierailla Espanjassa, Irlannissa, Kyproksella tai Maltalla.

Pakollinen liikennevakuutus korvaa automaattisesti vahingot, jotka aiheutuvat kolmansille osapuolille auto-onnettomuudesta (siviilioikeudellinen vastuu) kaikkialla EU:n alueella. Jos matkustajalla on kotimaassaan kaskovakuutus, se voi olla voimassa myös muihin maihin matkustettaessa. Ennen matkalle lähtöä on kuitenkin syytä tarkistaa vakuutuksen voimassaoloaika sekä se, missä maissa se on voimassa.

Eurooppalainen vahinkoilmoituslomake on vakiomuotoinen asiakirja, joka helpottaa ilmoituksen laatimista ulkomailla onnettomuuden tapahtumapaikalla. Lomakkeen, joka on saatavilla useilla kielillä, voi pyytää vakuutusyhtiöltä tai tulostaa verkosta.

Jos vastuuvakuutus on otettu EU:n ulkopuolisessa maassa, EU:n alueella matkustava saattaa tarvita vihreän kortin tai rajavakuutustodistuksen. Säännöt voivat vaihdella sen mukaan, missä maassa vakuutus on otettu, joten asia kannattaa tarkistaa etukäteen.

Monet maat perivät teidensä käyttämisestä maksun joko (etäisyyksiin perustuvien) tietullien tai (aikaperusteisten) vinjettitarrojen kautta. EU varmistaa, että maksujärjestelmät eivät syrji ulkomailla asuvia tai satunnaisia käyttäjiä.

Turvavöiden käyttö on pakollista kaikissa EU-maissa kaikissa ajoneuvoissa, joissa sellaiset on. Lasten on käytettävä asianmukaisia turvaistuimia.

Matkapuhelimen käyttö ajon aikana moninkertaistaa kolaririskin. Se on kielletty kaikissa EU-maissa sekä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä, ellei käytetä handsfree-laitetta.

Korkein sallittu veren alkoholipitoisuus on 0–0,5 promillea maasta riippuen.

Ylinopeuteen tai rattijuopumukseen syyllistyneet kuljettajat voidaan jäljittää parantuneen rajatylittävän tietojenvaihdon ansiosta.

Irlannissa, Kyproksella ja Maltalla ajetaan tien vasenta puolta, ja joissakin maissa, kuten Alankomaissa, Belgiassa, Portugalissa ja Ranskassa, on yleensä väistettävä oikealta puolelta tulevaa liikennettä.

Mitkä ovat nopeusrajoitukset Espanjassa? Onko polkupyöräkypärä pakollinen Ruotsissa? Tarkista tärkeimmät liikenneturvallisuussäännöt ennen matkalle lähtöä.

EU:ssa on yli 700 000 sähköajoneuvojen latauspistettä, ja pikalatausasemien osuus kasvaa jatkuvasti. Sähköpistokkeet ovat vakiomuotoisia, joten kuljettajat voivat ladata autonsa kaikkialla EU:ssa. Kartta vaihtoehtoisen polttoaineen täyttöasemista.

EU parantaa jatkuvasti linja-autojen turvallisuusnormeja. Äskettäin on esimerkiksi otettu käyttöön uusia vaatimuksia koskien muun muassa kuolleen kulman tunnistusta ja varoitusjärjestelmiä törmäysten estämiseksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kanssa. Jos linja-autoihin on asennettu turvavyöt, niiden käyttö on pakollista kaikkialla EU:ssa.

Eurooppaan voi tutustua myös polkupyörällä. Eurooppalaisessa pyöräilyreittien verkostossa (EuroVelo) on 17 pitkää reittiä, jotka kattavat koko maanosan ja joitakin sen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Verkoston reittien yhteispituus on yli 90 000 kilometriä. Euroopan kaupunkeja voi kierrellä paitsi omalla myös vuokrapyörällä, sillä tarjolla on koko joukko itsepalveluun perustuvia vuokrausjärjestelmiä, joista osa on osittain EU:n rahoittamia.

Lentoteitse

Yli 30 vuotta sitten luotujen lentoliikenteen sisämarkkinoiden ansiosta lentojen hinnat ovat laskeneet ja lentoyhtiö-, reitti- ja palveluvalikoima on kasvanut. Lentoliikenteen turvallisuus on Euroopassa maailman huippuluokkaa. Turvallisuuden parantamiseksi entisestään EU:n ulkopuolisten maiden lentoyhtiöillä on oltava todistus siitä, että ne noudattavat kansainvälisiä turvallisuusvaatimuksia. Lisäksi niiden ilma-aluksia saatetaan tarkastaa Euroopassa. Jos yhtiöiden todetaan rikkoneen turvallisuusnormeja tai jos oman maan viranomaiset eivät valvo niiden toimintaa riittävästi, ne asetetaan toimintakieltoon Euroopan ilmatilassa Matkustajien, käsimatkatavaroiden ja ruumassa kuljetettavien matkatavaroiden turvatarkastuksista annettuja yhteisiä EU-sääntöjä sovelletaan kaikilla EU:ssa sijaitsevilta lentoasemilta lähtevillä lennoilla. On olemassa rajoituksia, jotka koskevat matkustamossa sallittuja nesteitä, sekä yhteinen luettelo tavaroista, joita ei saa viedä koneen matkustamoon eikä laittaa ruumaan.

Rautateitse

Raideliikenne on edelleen yksi Euroopan turvallisimmista ja suosituimmista liikennemuodoista, ja sillä on tärkeä rooli EU:n tavoitteissa olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. EU:ssa on yli 200 000 kilometriä rataverkkoa. Suurnopeusrataa on tällä hetkellä yli 11 000 kilometriä tärkeillä reiteillä, joita ovat esimerkiksi Pariisi–Bryssel–Amsterdam–Köln, Milano–Rooma ja Barcelona–Madrid. Rataa rakennetaan koko ajan lisää. EU pyrkii edistämään rautateiden pitkän matkan ja rajatylittävää henkilöliikennettä, yöjunat mukaan lukien. EU:n tavoitteena on kaksinkertaistaa suurnopeusrautatieliikenne vuoteen 2030 mennessä ja kolminkertaistaa se vuoteen 2050 mennessä.

Vesitse

EU:n satamien välillä on paljon säännöllisiä, korkeatasoisia meriliikenneyhteyksiä, joita voi hyödyntää tie-, lento- ja junaliikenteen vaihtoehtona tai niihin yhdistettynä. Lisäksi EU:ssa on yli 40 000 kilometriä liikennöintikelpoisia joki-, kanava- ja järvireittejä.

Matkustajan oikeudet

EU on maailman ainoa alue, jossa kansalaisilla on täysin kattavat matkustajan oikeudet – matkustivatpa he lentokoneella, junalla, linja-autolla tai laivalla. EU:ssa matkustavilla on oikeus saada nopeasti täsmällistä ja ymmärrettävää tietoa, apua liikenteen häiriötilanteissa sekä tietyissä olosuhteissa korvaus peruutuksesta tai pitkästä viivästyksestä.

Mobiilisovelluksesta löytyvät tiedot oikeuksista ja niiden käyttämisestä.

Lisäksi EU:n säännöt suojaavat matkustajaa, joka ostaa yhden sähköisen varausjärjestelmän tai toisiinsa liittyvien järjestelmien kautta pakettiloman tai matkan, jossa yhdistyy vähintään kaksi erityyppistä matkapalvelua (kuten lento ja hotelli tai autonvuokraus).

Ennen matkaa: Matkustajien on saatava selkeää tietoa matkapaketistaan (mm. matkakohde tai -kohteet, luettelo pakettiin sisältyvistä palveluista sekä hätänumero). Matkustajille on kerrottava myös heidän oikeuksistaan, kuten aiempaa paremmista oikeuksista peruutusten tai matkanjärjestäjän konkurssin yhteydessä.

Perillä matkakohteessa: Vaikeuksiin joutuneilla matkustajilla on oikeus saada apua, kuten tietoa terveyspalveluista ja konsuliavusta.

Toiminta- ja liikuntarajoitteisilla matkustajilla on oikeus maksuttomaan apuun lentoasemilla, rautatieasemilla, satamissa ja määrätyillä linja-autoasemilla sekä lentokoneessa, junassa, laivassa ja linja-autossa. Liikenteenharjoittajille ja terminaalien pitäjille kannattaa ilmoittaa erityistarpeista matkaa varattaessa tai ostettaessa lippu etukäteen. Tällöin on syytä tarkistaa ennen matkaa, milloin tästä on viimeistään ilmoitettava kyseistä liikennemuotoa käytettäessä.

Henkilön, jolla on kotimaassaan vammaisille henkilöille tarkoitettu EU:n pysäköintilupa, pitäisi voida käyttää vammaisille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja myös muissa EU-maissa. Kannattaa tarkistaa etukäteen matkan kohteena olevassa maassa paikallisesti sovellettavat ehdot.

Jos matkustaja katsoo oikeuksiaan loukatun ja haluaa hakea korvausta, hänen on tehtävä valitus liikenteenharjoittajalle, terminaalinpitäjälle tai kyseistä liikennemuotoa valvovalle viranomaiselle kotimaassaan.

Lisätietoja saa puhelimitse Europe Directin maksuttomasta palvelunumerosta 00 800 6 7 8 9 10 11.

Edellinen Seuraava
OSZAR »